Garnituri metalice si spirometalice

In cazul multor etansari statice este nevoie de o garnitura care sa imbine elasticitatea cu rezistenta, peste limita etansarilor conventionale tip placa. Constructia garniturilor spirometalice a fost special dezvoltata pentru a realiza aceasta imbinare de calitati. Initial au fost destinate flanselor prin care se vehicula abur la temperaturi foarte inalte, dar astazi se folosesc cu succes in multe aplicatii cum ar fi cele din industria petrochimica, nucleara, marina, hidraulica.

Garniturile spirometalice sunt confectionate din spire metalice in forma de „V” cu un liant intre fiecare cerc. Constructia permite diferite posibilitati de aranjare: numarul spirelor mai mare sau mai mic, inele de sustinere interioare sau exterioare etc. Metalul si liantul pot fi confectionate din diferite materiale acoperind practic orice conditii de lucru: temperatura de la criogenic pana la peste 1000°C, presiuni de peste 350 bar, rezistenta etansarii la variatii de temperatura sau vibratii, rezistenta la coroziune, pastreaza suprafetele flanselor curate, performante ridicate in medii cu gaze uscate sau aplicatii in vid, se pot utiliza pe flanse poroase sau arcuite, montarea si demontarea este foarte simpla.
Garniturile metalice sau semi-metalice sunt confectionate din materiale de cea mai buna calitate cum ar fi: otel inoxidabil, nichel, monel, inconel, titaniu, cupru, aluminiu, aliaje inalte etc. Liantii folositi sunt compusi organici inerti, grafit expandat, PTFE, fibra ceramica, etc